Jump to content

Mains Powered Smoke Alarms all go off when power switched on


Guest Neil T

Recommended Posts

Guest Neil T

I have replaced the 9V batteries in 7 BRK mains with battery backup interlinked smoke alarms in a rental property I own (currently empty). I isolated the alarms from the mains using the breaker on the distribution board before removing each alarm and replacing the batteries. Once all the batteries had been replaced and alarms put back up, I switched the power back on. The alarms then all went off and did so for a perhaps a minute or more without stopping. In order to avoid alarming the neighbours and not knowing if they would stop or not I isolated the power again and the alarms stopped. Is this normal, or are they going off when connected to mains power because there is an issue.

 

Any advise would be greatly appreciated.

Link to post
Share on other sites

I would suggest you "start again" and change the battery in one detector then switch the mains on, and repeat for each detector, it sounds like you have a battery / detector incompatibility  problem. This is the easiest non technical way to find out, although somewhat tedious, and also check the age of all smoke detectors, the life span is 10 years.

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You are posting as a guest. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...